dijous, 8 de maig del 2008

Camí cap a la laïcitat

La notícia publicada avui als diaris sobre la intenció de renovar la llei de llibertat religiosa, anunciada ahir pel govern espanyol, no podia ser més positiva. La Vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega va explicar al Congrés que la revisió de llei de caràcter orgànic servirà per “adequar-la a les noves circumstàncies i al pluralisme religiós que caracteritza a l’Espanya d’avui”. Entre les qüestions que pretén abordar aquesta reforma hi ha la regulació sobre l’exercici del dret fonamental a la llibertat de consciència. Una altra intenció del Govern és no discriminar a altres confessions diferents a la catòlica incorporant a la llei els acords que ja existeixen amb elles, fent referència a les religions “de notori arrelament”: protestants, musulmans i jueus.

El cas és que l’aprovació de la llei actual data del 1980 i, des d’aleshores, l’Estat espanyol ha canviat profundament. Ara hi ha molta més immigració i, a més, aquesta procedeix de molts destins diferents. Això provoca que hi hagi un xoc de cultures i de religions amb el qual, sense una bona regulació, es fa difícil una pacífica convivència. S’ha posat de manifest, amb els diversos conflictes socials que hem pogut veure a la premsa des de fa temps, que aquesta norma s’ha quedat obsoleta. Però no només en el camp de la immigració. L’actualització de la llei vindrà com anell al dit al sistema educatiu.
La direcció que ha pres el Govern central de separar cada cop més l’Església de l’Estat serà molt positiva per als ciutadans.

A mode de resum de la compareixença de De la Vega ahir al Congrés, l’objectiu de la reforma és en definitiva “avançar en la condició de laïcitat que la Constitució otorga a l’Estat”, que es tradueix en “el reconeixement dels drets dels agnòstics, emparat a l’article 16 sobre la llibertat de consciència”. Ja era hora que un governant decidís reconèixer el dret que tenen les persones que no són creients, un col·lectiu que fins ara semblava ben oblidat. La llàstima és que, de camí cap a la laïcitat, no es vagin abolint els acords amb confessions catòliques definitivament, sinó que se’n reconeguin de nous.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquesta nena és una crack, si que escrius bé, que potser vas anar a un col·legi de pagament?