dissabte, 10 de maig del 2008

Reconeixement de les víctimes de la repressió a Olesa

El passat 21 d’Abril es va inaugurar la plaça on es troba l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat amb el nom de Fèlix Figueras i Aragay, l’últim alcalde republicà d’aquesta localitat catalana i que va ser afusellat el febrer de 1939 al cementiri d’Abrera, víctima de la repressió franquista. “Per la dignitat de tots aquells qui van defensar la democràcia i les llibertats”, així és com va definir el President del Parlament de Catalunya, Ernest Benach l’acte celebrat, que va transcórrer carregat de simbolisme i va comptar també amb la presència dels representants de les diferents formacions polítiques olesanes, i els familiars de l’exalcalde olesà.

La publicació del llibre La violència d'uns i altres. El cas d'Olesa de Montserrat, de l'historiador Oriol Dueñas, posa de manifest que Olesa va ser un dels pobles amb més morts i més gent privada de llibertat per repressió de guerra i de postguerra de tot Catalunya. I l’assassinat de Fèlix Figueras només n’és un exemple. Dueñas ha fet una recerca del que va succeir a Olesa durant la Revolució, la Guerra Civil i la immediata postguerra. Les accions dels anomenats “incontrolables” olesans, aquells que exercien la repressió, van ser en tot moment calculades, predeterminades, disciplinades i amb uns objectius clars, i així cap víctima no va ser escollida a l’atzar. Una guerra fratricida nascuda fora de Catalunya i resultat d’odis acumulats amb el temps, que durant anys va afectar la convivència entre vencedors i vençuts. Unes brases encara no apagades del dolor viscut arriben en alguns casos fins al present.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja fa temps que et conec i et considero molt falsa. Les teves opinions fan riure. Reflexiona i format una miqueta més maca.

Anònim ha dit...

La veritat és que sempre queda bé parlar de la banda republicana, però cal saber d'on venim.