dijous, 22 de maig del 2008

Bitxos prohibits

Llorenç Petràs ja no podrà vendre més insectes a la seva parada del mercat de la Boqueria, on des de fa quatre anys ven, a més de fruits del bosc i flors comestibles, formigues, cucs i escorpins, entre d’altres. A més de ser un producte molt apreciat entre el seu públic, la seva parada s’ha convertit en un punt de trobada per turistes i curiosos a la ciutat. És un reclam més per a que la gent entri a la Boqueria i quedi encantat o horroritzat amb la venda de piruletes amb cuc inclòs.





Petràs va començar a vendre bolets al seu poble natal, Olesa de Montserrat, fa més de vint anys. Gràcies a un bon contacte, va passar a vendre’n per la capital catalana des de la seva pròpia parada a la Boqueria, en un moment en què tan sols era legal vendre cinc sis classes de bolets. Actualment, en ven més de 25 espècies diferents. Tots aquests anys després, s’ha convertit en tot un expert en la matèria, ha escrit diversos llibres i té una clientela molt selecta, entre la que es troba els millors restaurants de Barcelona. Al cap d’un temps, va augmentar la seva oferta amb tota mena de fruits del bosc i flors comestibles. I des de l’any 2004 va posar-se en el món dels insectes.

Ara l’Agència de Salut Pública de Barcelona li ha prohibit el negoci perquè no hi ha cap normativa que reguli la comercialització d’insectes destinats a fins comestibles. Petràs explicava quan va sortir la notícia que, degut al buit legal, l’Administració tenia dues opcions: tolerar-ho o no. I ha decidit no fer-ho. L’Agència de Salut Pública de Barcelona, en col·laboració amb l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, ha prohibit la venda de tota mena d’invertebrat fins que es dictin normes que ho regulin. Ho han prohibit tot i no haver-hi hagut cap queixa; tot i no haver tingut mai cap problema de tipus sanitari; tot i ser un important reclam turístic i beneficiar al mercat de la Boqueria sencer; tot i no atemptar contra la seguretat alimentària.


I el més greu de tot plegat: ho han prohibit tot i haver-hi un buit legal. En l’ordenament jurídic espanyol és il·legal prohibir una cosa al·legal, és a dir, no regulada per llei. ¿No seria més pràctic, o com a mínim més noble, afanyar-se a aprovar una llei que reguli el mercat dels insectes comestibles i llavors, posats a prohibir, decidissin prohibir-ho d’acord amb la normativa?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Fa anys que conec al Petràs, pare i fill, i la veritat és que em sap greu la noticia. Avui al QUE FEM? de la vanguardia també hi sortia un breu referent al fet.
Bé Sanmartí, bé, veig que vas treballant pel poble. Però, recorda, fes-ho sempre amb humiltat, recorda els teus orígens.